Dagens ord: Ventrilokvili (?)

07.03.2011 kl. 20:27
Före jag var gravid trodde jag att jag skulle prata med magen hela tiden. Tissla och tassla om ett och annat, skvallra om vad fånigt alla kompisar gjort under dagen, sjunga en sång då och då eller bara läsa högt ur Liftarens guide till galaxen.

Men magen växte sakta men säkert till sig. I olika böcker kunde jag läsa att Myrans öron utvecklats så att hen verkligen kunde höra något, men ingenting fick jag ur mig. Vad skulle jag säga åt en mage, egentligen? Ju mer jag funderade desto större prestationsångest fick jag. ALLA roliga och bra pappor i ALLA filmer (nu talar vi alltså rom-coms) talar med sin gravida frus mage. Jag vill också vara en rolig pappa som i filmerna!

Till sist måste jag helt enkelt sluta försöka, för det blev alldeles för pinsamt. Så gott som genast jag slutade försöka så kunde jag börja prata med Myran. Inte blir det så ofta som jag trodde i början och inte sjunger jag åt Myran nästan alls. Nu har jag lånat Liftarens guide till galaxen (alla sex böckerna i trilogin) från biblioteket, så kanske jag kan börja högläsningen från den (tror dock att Katarina inte gillar det hemskt mycket). Kanske blir det något mer konkret att prata med senare när jag också kan känna att där finns någon.

Vad borde man tala med sitt ofödda barn om?
Vad får man säga och finns det något man inte får prata om med barnet?
Vad är den bästa tekniken?

Själv siktar jag in ungefär fem cm under napan (om man sätter in nästippen i napan så borde munnen vara ungefär i rätt höjd för livmodern och fostret, problemet här är att orden man säger blir grötiga om man inte håller tillräckligt med avstånd).


Såhär ser magen som jag pratar med ut för tillfället.

Under mina korta samtal med Myran märkte jag ett intressant fenomen i min frus napa. Om hon för övrekroppen åt ena hållet så rör sig bottnen (stumpen) av napan åt andra hållet. Om hon gungar av och an så ser det lite ut som en pendel. Den har väldigt högt hypnotiserings- och underhållningsvärde men är samtidigt lite freaky, på ett roligt sätt. Är detta normalt?


_Simon
Kommentarer (3)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:
Jag ville faktiskt också föra diskussioner med babyn i magen. Men int ble de så mycket. så det blev till att ge magen lite pussar och sånt nu som då. Jag vet int vad man ska prata om men försök hålla dig till barntillåtna grejer. Och redan nu kan du försöka att inte svära i ditt barns närvaro. Skulle dock vara intresant om ungen sku komma ut o säga "vittu vad de va hett där inne!" men det kanske inte är sannolikt. Kiara sa inte det i alla fall. Hon va ganska tystlåten, förutom då hon kommenterade världsekonomins ods genom att spy (eller så var det mjölken som hon drack för snabb av).
Oscar07.03.11 kl. 23:19
haha. _Simon
08.03.11 09:00
Man kan ju alltid testa Star Wars: http://www.youtube.com/watch?v=pCjMGOvMghY :D
Bob09.03.11 kl. 21:36
Katarina kommer att döda mig om jag gör det där! :D
10.03.11 09:22
Hihi, fint skrivet! Såhär från "magsidan" kan jag berätta att min sambo snackade med magen min, och allt eftersom den växtre så gav den faktiskt gensvar! Råkade hitta "mag"-filmerna häromveckan (de vi hann filma innan dottern kom ut för tidigt) och banne mig vad det snurrar därinne när han snackar och puffar till den inneboende :D hon tillochmed kickar tillbaka så man ser. Rytmen och tonen är viktigare än VAD man språkar, men håller nog med Oscar att svordomar med fördel kan lämnas bort :D
dizi.ratata.fi23.03.11 kl. 15:55
Tack! Så småningom borde också vi börja känna av rörelser, ska bli spännande att se ifall jag får gensvar när jag pratar med magen... Ska se till att jag inte svär så Myran hör. _Simon
29.03.11 18:26

Detta är en blogg riktad till föräldrar och blivande föräldrar. Var så vänlig och kommentera på inläggen för att skapa en bättre diskussion! Skribenter för denna blogg är: Oscar Lehtinen studerande vid Åbo Akademi i Vasa med inriktning på special pedagogik. Jag har jobbat som ungdomsledare i några år för Korsholms kommun. Nu kör jag ungdomsbussen för SÖU och fungerar som chat person på slutapanta.fi chatten. Jag är även utbildad Folkhälsans Sexsnackare och svarar på frågor gällande sex och samlevnad på tidningen EOS. Simon Kaustell studerar vid ÅA i vasa och extraknäcker som guide på Österbottens museum. Utöver det sjunger jag i kör och nördar mig så gott det går. (bild kommer senare) Vid behov, kontakta oss på: oscar.lehtinen@gmail.com simon.kaustell@gmail.com

Senaste kommentarer

25.11, 00:28Pappabloggaren Oscar av Sophie
11.08, 20:13Den studerande pappan (ur Tidningen Folkhälsan) av Ida Hummelstedt-Djedou
09.08, 20:04Tatuera ditt barns namn av Anni
17.06, 14:12Att hitta den rätta kepsen av lillemors.wordpress.com